Viete čo to vlastne med je a ako vzniká? 

Rastliny majú s opeľovačmi obojstranne veľmi dôležitý vzťah. Dlhodobo by jedny bez druhých neprežili. Včely patria do skupinky najdôležitejších opeľovačov. Rastliny ich lákajú na svoje farebné kvety, vo vnútri ktorých je základ nových plodov. Aby boli tieto rastlinné plody plnohodnotné, potrebujú kvalitné opelenie, s ktorým im pomôžu včely. Odmenou pre včely je okrem peľu aj nektár. Včela natiahne nektár z kvetu cez sosák do medového váčku. Z tohto váčku si ďalej dokáže cez chlopňu do žalúdka presunúť časť ako svoju potravu. Vyvinutá chlopňa zaručí, že sa obsah žalúdka nezmieša s obsahom z medového váčku. Po prílete do úľa odovzdá včela obsah medového váčku obohatený o enzýmy a aminokyseliny mladšej včele v úli. Zloženie nektáru je na začiatku asi 70% voda, odovzdávaním medzi včelami a obohacovaním o spomenuté látky klesne pomer vody v sladine na približne 30%. Takto ju potom včely uložia do šesťuholníkovej bunky. Na prvej fotografii môžeme vidieť, že bledšie bunky sú už plné uloženej sladiny. Toto však stále nie je med a proces jeho tvorby tu nekončí. Aby sa z tejto sladiny stal med, musia včely znížiť percento vody v produkte na 17-18%, čím ho zahustia. Toto všetko stihnú včely za pomerne krátke obdobie a práve teraz nastáva obdobie, kedy včelári prvýkrát začínajú odoberať med z úľov.

Včelár používa špeciálne zariadenie, tzv. medomet, v ktorom sa prostredníctvom odstredivej sily separuje med z rámikov, steká po stene medometu do pripravenej nádoby. Po prefiltrovaní od hrubších nečistôt vosku je produkt hotový. Správny včelár nepridáva do medu žiadne iné látky. Jeho úlohou je zachovať všetky cenné látky v mede pri dodržaní hygienických zásad. Nájsť si poctivého včelára vo svojom okolí je určite lepšou voľbou ako nákup medu v reťazcoch, kde stúpa riziko znehodnotenia medu a jeho vlastností spracovaním a skladovaním. Môže sa stať, že si domov prinesiete iba drahý cukrový roztok bez skvelých vlastností a účinkov, ktoré má kvalitný med. Med obsahujúci veľké množstvo vzácnych prvkov má široké využitie. Okrem zaužívaného použitia ako sladidlo vykazuje veľmi dobré výsledky pri liečení otvorených rán dýchacích a tráviacich slizníc. Skvelé účinky má aj na pleť a vlasy.

Preverte si svoje nové poznatky v online kvíze Zo života včiel.