V poslednej časti sme sa bavili o tom, či si včelia kráľovná žije naozaj kráľovsky. Zistili sme, že svoje jedinečné schopnosti nadobúda vďaka superproduktu, ktorým je kŕmená. Dnes sa teda na tento malý zázrak zameriame viac, nakoľko je to to najvzácnejšie čo v úli môžete nájsť. Materskú kašičku poznali už ľudia v starom Egypte a Ríme. Spoznali jej účinky a využívali ju na liečenie a pre jej omladzujúce účinky i na skrášľovanie. V dnešnej dobe je materská kašička využívaná pre svoje široké spektrum prospešných látok. Pozrime sa najskôr na to, ako vzniká.

Vytvárajú ju včely mladušky vo veku šesť až štrnásť dní od vyliahnutia pomocou hltanovej žľazy. Materská klasická je bielej farby a kašovitej konzistencie. Tento produkt nie je ľahké vyobraziť nakoľko ju včely dávkujú matke priamo do materskej bunky. Na tretej fotografii môžete vidieť materské bunky a v nich bielu kašičku. Ak by sme chceli vymenovať všetky látky, ktoré materská klasická obsahuje, tento príspevok by nám nestačil a mohli by sme popísať niekoľko strán. Najdôležitejšími prvkami sú aminokyseliny, voda, cukry, bielkoviny a veľké množstvo vitamínov. Chuť materskej kašičky konzumovanej priamo z úľa nie je veľmi príjemná, má kyslú až horkokyslú chuť. Je možné konzumovať ju aj vo forme výživových doplnkov, kde je často skombinovaná s inými včelími produktami a človeku prospešnými látkami.

Konzumáciou materskej kašičky je možné pomôcť pri rôznych chorobách, zlepšiť funkciu vnútorných orgánov, stimulovať látkový výmenu a zvýšiť vlastne obranné sily organizmu a tým aj celkovú činnosť organizmu a imunitu. Kvalita materskej kašičky v úli závisí od včelej znášky. Čím širšie spektrum rôznych druhov peľu z rôznych rastlín včely do úľa prinesú, tým sa jej kvalita zvyšuje. Aj preto je dôležitá biodiverzita, teda aby mali včely počas sezóny k dispozícií na opelenie rôzne druhy rastlín.

V našom seriáli sme vám už priblížili tri včelie produkty s nenahraditeľnou funkciou. Zďaleka to nie sú všetky. Ako sme spomenuli, materská kašička sa považuje za ten najvzácnejší, peľ a vosk nezaostávajú. Včely sú jedinečné organizmy, dokážu vytvoriť produkty, ktoré majú pre človeka veľký význam. Veríme, že nám dáte za pravdu a stále viac a viac z nás sa bude snažiť včelám život na uľahčovať. Ak vás téma zaujala, neváhajte tento príspevok zdieľať alebo sa nás pýtať v komentároch na našom facebooku.